En extrainsatt seriestripp med anledning av en tweet som Jonas Gardell skrev och fick en del uppmärksamhet för. Ja, det är om Pokémon GO.

Otroligt hur pass många som tog illa vid sig. Det ledde till och med till en debattartikel i Metro! Hur många av dessa som tog illa åt sig som är Pokémon GO-spelare vet jag inte, men det är antagligen en del. Gardell fick många påhopp som att det var ”en kommentar från en gammal gubbe” och flera negativa saker angående hans egna projekt. De flesta som kommenterat (män i regel) menar också att Pokémon GO har visat sig vara viktigt för både hälsan (då spelet kräver promenader) och socialt bemötande (spelare möter spelare i verkligheten). Pokémon GO är en bra produkt i sig med just dessa saker i fokus. Många som inte begett sig ut tidigare av olika anledningar eller har det svårt med socialt bemötande har nu lättare att ta itu med detta. Och det finns väldigt många spelare där ute.

Tar vi istället en titt på hur världen ser ut under denna sommar så är det inte svårt att förstå Gardells tweet. Dådet i Nice, den misslyckade militärkuppen i Turkiet och flera uppmärksammade skjutningar av poliser mot svarta i USA. Lägg även till att ett tidigare skämt nu blev på allvar då Republikanernas officiella presidentkandidat presenterades. För att inte glömma SDs ”opolitiska” sommarfestival. Och så har vi naturligtvis Brexit.
Går det inte då att tycka att det är aningen tragikomiskt att vi dyker ner i våra mobiler och letar efter låtsasdjur (som en del kallar monster)? Det är ändå en sorts verklighetsflykt och också ett sätt att, som tidigare nämnt, komma ifrån sina egna problem och även fly från omvärlden.

Gardell själv tror jag tar det hela med ro. Som jag nämnt om i tidigare inlägg har jag själv inget intresse av själva spelet. Men kulturen som skapas runt denna app om låtsasfigurer är väldigt fascinerande. Precis som intresset med andra popkulturfenomen som Star Wars, Marvel- och DC-universumet, Star Trek och mer därtill. Det är mer intressant att följa den utvecklingen än att följa utvecklingen av en Pokémon.