Seriestripparna 353-357 innehåller samtliga samma text eftersom alla uppdaterades samtidigt.

Det tog en längre tid än vad jag hade räknat med innan dessa fem sista seriestrippar, som jag nämnt skulle komma, skulle uppdateras. Orsaken har varit att jag har haft annat att tänka på och jag till och med funderade på att strunta i uppdateringen. Men seriestripparna var redan färdiga, det enda som saknades var texten, och hade jag kommit så pass långt är det bättre att färdigställa dessa. Dessutom ville jag ge Prickblad.se ett uttryckligt och slutgiltigt slut och med dessa fem kvarvarande seriestrippar skulle så ske. Men innan förklaring av de fem seriestripparna så kommer lite historia om denna webbserie.

Webbserien Prickblad.se såg sitt ljus år 2014 efter att jag länge läst olika webbserier på nätet. Min karaktär, med namnet GB, var baserad på mig själv som bär en heltäckande mask i benfärg där den övre delen har ”slitits upp”. Just de kläderna som mitt alter ego bär är samma kläder jag bar vid tillfället jag första gången tecknade figuren, inklusive slipsen. Varje seriestripp skulle utspelas ur något jag upplevt eller läst om. Många gånger sådant som hänt tidigare under veckan, ibland dagen innan seriestrippen skulle uppdateras! Vidare skulle även människor i min omgivning förekomma och på så sätt också många interna skämt. Senare förekom också politiska seriestrippar, särskilt i samband med valår där partierna i form av diagram möts.

Efter seriestripp #100 ville jag förnya formatet och satte GB i en kartong och lät honom flyga in i en värld bestående av Bunnysaurius och Arbetsförmedlingen. Följetongen fortsatte i 100 seriestrippar. Historien var inte formad från start och växte allteftersom. Fördelen som jag kände under arbetet var att jag nu hade en ram som jag kunde utgå från. Nackdelen var att om jag upptäckte eller var med om något som skulle kunna bli en seriestripp så hade jag ingen plats för den i följetongen. Dessutom skulle jag glömma bort idén senare, trots att jag skrivit ner eller gjort en hastig skiss.

Redan innan det stora uppehållet under år 2018 började de uteblivna uppdateringarna att växa. Jag fick ångest över att inte hinna med min egna planering och, ärligt talat, det kändes inte längre kul att sitta med webbserien. Det kändes inte kul att teckna överhuvudtaget. Mina tankar for iväg på annat håll, min oro och mående över annat i livet tog över. Och i mars år 2018 blev det stopp, då slutade jag helt. Det gick inte längre. Under 2018 fokuserade jag på annat och provade på nya saker. Jag la mer fokus på studier och fördjupade mig i mina studier av litteratur och läste oerhört mycket.

Men till sensommaren/hösten började jag tänka på Prickblad.se igen. Jag kände att den då sista serien, en Legend of Zelda-parodi där GB i form av Link hittar toalettpapper i en kista, kändes inte som ett värdigt slut. Dessutom är just den seriestrippen väldigt dålig gjord. Så jag började göra några skisser som senare ledde till seriestrippar. Tidigt ville jag inte sätta upp att det skulle bli en fortsättning och jag la fokus på ett avslut. Efter att ha kommit igång kom jag på idén om en karusell och berg- och dalbana, och tänkte att det passade bra in som beskrivning av året som gått. Men idén växte aldrig riktigt till sig och när jag blev tvungen att fokusera hårdare på studierna la jag allt annat åt sidan, inklusive Prickblad.se.

När jag väl hade tecknat de sista seriestripparna, och färglagt de, skulle de bli liggande i datorn. Det enda som fattades var att lägga till texten. Den text jag skrivit, snarare utkastet, var jag inte nöjd med. Det förmedlade inte riktigt vad jag tänkte. Slutligen kände jag att jag inte kan (och vill) låta projektet bli liggandes hur pass länge som helst. Jag redigerade texten till ett resultat som kändes på ett eller annat sätt okej. Webbserien skulle få sitt avslut och jag känner mig nöjd över att ha uppnått detta.

Om framtida planer om serier och tecknandet så låter jag dörren stå öppen. Idéer finns det gott om men jag låter de få ta sin tid innan jag verkställer dessa.

Till er som har följt Prickblad.se, är jag väldigt tacksam för. Ledsen att uppehållen har varit många och långa, men nu har den äntligen nått fram till ett slut.
Det är nu dags att blicka framåt för nya mål i livets berg- och dalbana.

Mvh
Jimmy Bäckström